- Sobrellano Arquitectos
Ambar Engineering & Innovation Centre
Prin jocul său de linii diagonale neregulate și fațade plate, noul centru de cercetare și inovare al Ámbar Telecomunicaciones din orașul spaniol Santander sugerează iluzia în profunzime. Pare a fi un exemplu tipic de design care nu ar fi putut niciodată să fie conceput în acest fel fără tehnologia modernă și programe de randare.
Designul a rezultat într-o imagine plastică și foarte expresivă pentru o clădire care de fapt nu este atât de mare – doar 2000 de metri pătrați. Și deși pare a fi un exercițiu jucăuș de geometrie, nu este nimic copilăresc în execuția tehnică. Toate părțile implicate în procesul de proiectare și execuție au livrat lucrări de mare precizie. Fabricantul Bellapart S.A.U., din orașul catalan Olot, este cunoscut pentru asumarea provocărilor geometrice. Au fost dornici să lucreze la compoziția neregulată a fațadei, proiectată de Sobrellano Architects și au calculat-o și au realizat-o cu entuziasm împreună cu propriul birou de inginerie Strain.
O construcție tridimensională din oțel susține acoperișul și fațadele în jurul a patru etaje alungite. Această structură nu este atașată de podele ci formează un înveliș autonom în jurul spațiilor funcționale. Conectori din oțel au fost montați la îmbinările în formă de bilă ale profilelor tubulare ale acestei structuri de susținere. Profilele din aluminiu Reynaers CW 60 au fost apoi montate pe acești conectori. La început au fost solicitate profile CW 50, dar secțiunile orizontale, care au până la trei metri lungime, aveau nevoie de mai multă rigiditate. Pe baza calculelor făcute de Strain, Reynaers a furnizat CW 60-SC pentru fațadă. În designul final, fiecare ramă și suprafață de sticlă are o dimensiune diferită, creând aspectul unic al clădirii. Clădirea este înconjurată de sticlă dublu stratificată cu o cavitate de aer de 20 mm, și continuă chiar și peste colțurile groase. În acest fel, stratul exterior de plăci de sticlă laminată acționează ca un camuflaj pentru elemente precum drenajul acoperișului. Apa se scurge de-a lungul colțurilor, unde sticla acoperă din nou profilele. Deoarece textura suprafeței constă în întregime din sticlă, aspectul clădirii este ușor și strălucitor, în ciuda cantităților mari de oțel și aluminiu incluse în scheletul acoperișului și al fațadelor. Un efect similar ar putea fi obținut și la scară mică prin instalarea ușilor Reynaers CS 77 cu balamale ascunse, reducând numărul de detalii tehnice vizibile.
Exteriorul din sticlă dă clădirii aspectul unui bolovan în oglindă, care din spate pare să se ridice din pământ. Noaptea, clădirea capătă profunzime și își dezvăluie secretele. Suprapunerea dintre structura de oțel și cea de aluminiu care o înconjoară devine vizibilă, la fel ca și interiorul clădirii. Pereții interiori devin iluminați, iar partea inferioară a acoperișului este, de asemenea, iluminată din interiorul birourilor și sălilor de cercetare. Sticla a fost folosită pentru circumferința acoperișului și, ca rezultat, suprafața masivă a acoperișului nu se extinde până la fațadă. Acest lucru face ca marginile exterioare să dispară în întuneric și aduce secțiunile iluminate, inima clădirii, și mai proeminent în prim plan. Profilele structurale de prindere Reynaers CW 60 dezvăluie doar îmbinări foarte subțiri între panourile de sticlă exterioare, în timp ce marginile suprafețelor principale (uneori din cauza drenajului, dar și în acele locuri) sunt reliefate sculptural. La aceste margini s-au folosit profile metalice izolate cu dimensiunile de aproximativ 20 x 20 cm, iar deși acestea sunt acoperite cu sticlă, schimbandu-le aspectul, ele conferă clădirii o anumită robustețe. De fapt, forma sculpturală o cere. Proeminența de la parter și interacțiunea puternică a diferitelor fațade este impunătoare. Faptul că în cadrul acestor suprafețe puternice a fost ridicată o rețea vibrantă de oțel și aluminiu, face ca subtilitatea și eleganța acestui joc de linii să fie și mai impresionantă, toate acestea fiind posibile prin colaborarea perfectă dintre părțile implicate, în care fiecare și-a adus expertiza. Together for Better.
Sisteme Reynaers utilizate
Părți interesate implicate
Arhitect
- Sobrellano Arquitectos
Fabricant
- Bellapart SAU
Fotograf
- Wenzel
Alte părți interesate
- Sander Laudy (Authors)