Casa Las Palmeras
Proiectata de arhitectul Valentín de Madariaga, pentru clientul sau din nordul Europei, Casa Las Palmeras imbina elementele traditionale cu un aspect elegant si modern. Fatada exterioara este solida si intriganta precum casele maure din ‘Al-Andalus’ (teritoriu istoric in sudul Spaniei, de pe vremea cand facea parte din imperiul islamic), in timp ce constructia geometrica radiaza seninatate si deschidere similara cu ambianta unei manastiri din secolul 21.
"Cu ceva timp in urma, un client englez de-al meu mi-a prezentat cultura Feng Shui, o forma de arta chineza pe care am incercat sa o aplic in peisajul spaniol", explica Valentín de Madariaga. "Pentru mine, Feng Shui este despre relatia dintre mediu si lumina soarelui, precum si crearea unei armonii si pace." Cel mai important aspect in proiectarea casei Las Palmeras a fost terenul. De Madariaga explica: "Forma terenului a determinat pozitionarea celor sase coloane, proportiile lor si amplasarea elementelor de gradina." "Palmierii de pe langa piscina si bambusul care inconjoara gradina creeaza un cadru intim. "Ca si arhitectul, rezidentul casei Las Palmeras este un iubitor pasionat de arta contemporana. Scheletul casei, care leaga intreaga structura si diversele sale functii, este un coridor lung, care este utilizat pentru a expune colectia personala de arta a proprietarului. Lumina naturala pune in evidenta tablourile amplasate de-a lungul acestui coridor, care porneste de la sala de sport pana la zonele de dining si living, si apoi se extinde la zonele de serviciu si dormitoare. În total, resedinta se intinde pe 1.200 de metri patrati. Camerele sunt diferite si toate orientate catre terasele acoperite, care fac legatura cu gazonul.
Tranzitie lina
Oamenii din aceasta regiune petrec o mare parte din timpul lor in aer liber. Zonele exterioare, care flancheaza gradina si galeriile umbrite sunt chiar mai importante decat spatiile interioare. De aceea s-a creat o tranzitie lina de la interior spre exterior, folosind 18 usi glisante Hi-Finity ce ofera o separare fina a celor doua spatii. Usile glisante ale salii de sport concepute special pentru acest proiect, impreuna cu partenerul Grupo Moncada, sunt impunatoare. Dupa cum relateaza De Madariaga: "A fost o provocare enorma sa le pozitionam in timpul constructiei. Din fericire, am reusit sa inlocuim repede unul dintre cele patru panouri de sticla, care a fost rupt de o rafala puternica de vant. Reynaers a echipat aceste elemente cu un mecanism motorizat pentru a le deschide si inchide, pentru ca sunt incredibil de grele! "Aceste usi special concepute au o inaltime de 5,9 metri si cantaresc 285 de kilograme. Am produs si inlocuit cercevelele intr-o saptamana si jumatate ", spune José Miguel Moncada reprezentantul executantului Grupo Moncada.
“In orice caz, ritmul de constructie ne-a fortat sa terminam in timp record, intregul proiect fiind finalizat in noua luni. "Usile Hi Finity realizate de Grupo Moncada au un rol fundamental in relatia cu mediul exterior. Acesta este motivul pentru care elementele au fost pozitionate adanc in podea, in anumite puncte, iar partea de sus si laterale integrate in pereti. Singurele elemente care raman vizibile sunt inversoarele cu aspect minimalist ale profilelor Hi-Finity. Privita din exterior, sticla are aspect de oglinda ce reflecta împrejurimile. Incadrate de profilele albe ale resedintei, imaginea neclara a teraselor si vegetatia creeaza o noua pictura moderna: cea mai recenta piesa din colectia de arta a proprietarului.
USILE GLISANTE HI FINITY OFERA O SEPARARE FINA A INTERIORULUI DE EXTERIOR
José Miguel Moncada s-a nascut in 1970 in San Roque si conduce Grupo Moncada, o afacere de familie infiintata de tatal sau in urma cu aproape 60 de ani. José Miguel Moncada este inginer electrician si detine totodata o diploma de masterat in administrarea afacerilor. El a extins afacerea concentrate initial asupra usilor si ferestrelor din lemn catre un furnizor versatile pentru sectorul constructiilor. O echipa experimentata introduce in mod continuu noi tehnologii in fabrica lor, echipata cu utilaje de ultima generatie. Astazi ei produc mobilier impreuna cu fatade complexe si tamplarie din aluminiu, acestea din urma exclusive in parteneriat cu Reynaers Aluminium. “Experienta si incorporarea produselor inovatoare sunt esentiale pentru succesul proiectelor noastre”, spune el.
Valentín de Madariaga s-a nascut in 1960 in Sevilla. Dupa ce a studiat arhitectura la Scoala Tehnica Superioara de Arhitectura din Madrid a inceput, impreuna cu Ernesto Merello, cautarea unui stil ce combina arhitectura traditionala cu cea moderna. De Madariaga s-a specializat rapid pe case de inaltimi mari, de tip ‘hacienda’ reprezentantive pentru regiunea sa natala, Andalusia. In plus fata de aproximativ 150 de case private, el a proiectat cluburi de golf, restaurante, si piscine. Totodata a restaurant situri din patrimoniul istoric, cum ar fi biserici. ‘Mediul inconjurator este un factor decisiv in dezvoltarea arhitecturii, si asta se traduce in proportii, materiale, temperatura, lumina, si sunet, si mai apoi in experiente,’ spune De Madariaga.
Solutia tehnica
Sistem: Hi-Finity solutie customizata
Descrierea proiectului:
- Motor extern montat deasupra tocului (incorporat 20 cm)
- Conexiune speciala de la motor catre elementele mobile
- Sectiune centrala customizata: profil dublu ranforsat pentru greutati mari
- Cercetare suplimentara privind forta si dimensiunile
Element:
- Usa glisanta Hi-Finity cu patru cercevele si deschidere centrala
- Dimensiuni 5.9 x 1.25 m pe cercevea
- Greutate pe cercevea: 285 kg
Sticla:
- Sticla dublu laminata: 44.1/20/44.1
Sisteme Reynaers utilizate
Părți interesate implicate
Fabricant
- Moncada Aluminium
Fotograf
- Claudio Curia
Alte părți interesate
- Sander Laudy (Authors)